Полезно

Google готви „апокалипсис“ за сайтовете без мобилна версия

В продължение на години употребата на интернет чрез мобилните устройства (мобилна версия) – смартфоните и таблетите, е фактор в съставянето на алгоритъма на Google, който определя резултатите от търсенето в нея.

Какво е оптимизация?

Сайтовете се оптимизират по подходящ начин, така че да се класират възможно по-нагоре в търсенето в Google чрез мобилните устройстваПо-оптимизираните сайтове получават по-висока оценка и се индексират от Google по-нагоре от останалите. А конкурентите им, които не са оптимизирани за търсене чрез мобилните устройства, т.е. да имат мобилна версия остават на по-назад. Който се е съобразил с мобилната мрежа, е класиран от Google по-нагоре дори при търсене от настолен компютър, пише сп. „Мениджър“.

Досега мобилната употреба беше фактор в алгоритъма на световната онлайн търсачка, който беше както с ограничена важност, така и неясен. Не беше открито кои фактори са считани от Google за решаващи, за да се появяват сайтовете отгоре в търсенето й и да имат повече кликвания или пък колко сайтове и кои точно са засегнати. Заради това, много фирми отлагаха оптимизирането на сайтовете им за мобилните устройства и оцеляха и без него. Google казва: До тук са сайтовете без мобилна версия!!!

Но от 21 април 2015 г.  има голяма промяна в GoogleКомпанията ще промени алгоритъма на търсене, така че да е съобразен с мобилната употреба на интернет. Според скорошна публикация в блога й, инженерите на технологичния гигант въвеждат революция, с  която определяща вече е пригодността на сайтовете за ползване от мобилните телефони и таблетите. Хората търсят от телефона и таблета и това е от значение. От 21 април този нов алгоритъм е стартиран, засягайки мобилното търсене на всички езици и във всички точки на планетата.

Защо това е важно?

мобилна версияНаричат го на английски език mobilegeddon – дума, която предвещава „мобилен Армагедон“.

Истина е, че много от Google обновленията досега бяха само освежаване на данни и изменения. Те имаха малко влияние върху подредбата (search rankings). Зайнеб Айт Бахаджи – член на екипа на Google Webmaster Trends, обаче беше цитирана да казва на конференцията SMX в Мюнхен, че новият, съобразен с мобилното алгоритъм (mobile-friendly), ще има по-голямо въздействие върху резултатите след въвеждането му дори от Panda или Penguin – две от най-големите и влиятелни промени на алгоритъма на търсене на Google въобще.

Засега не е ясно колко големи ще са всъщност тези изменения и може би SEO практиците ще разберат и споделят наблюденията си в края на този месец. Но се знае как точно Google преценява доколко е подходящ за мобилното един уебсайт (mobile-friendliness). Може би ще бъдат добавени нови решаващи фактори. Според коментарите има резон да предполагаме, че повечето неоптимизирани сайтове  може да паднат много надолу в резултатите от търсене.

Някои изследователски компании твърдят, че над 60% от търсенето в Google става през мобилните устройства и в този смисъл има логика компанията да се съобрази с това, предлагайки на потребителите най-добрата възможна услуга. Освен новата промяна на алгоритъма, Google ще пусне и изменения  на базата на информация от индексирани приложения . Това може да има влияние върху начина, по който резултатите от търсенето, са показвани. А вероятно и върху типа резултати, които се показват на потребителите. Традиционните резултати показват предимно сайтове, но в бъдеще те може да се фокусират върху приложения и други мобилни инструменти.

Каквото и да се случи е ясно, че компаниите, които работят за мобилните потребители на сайтовете им, ще спечелят голяма видимост в Google.

Как да се сдобиете с мобилна версия?

Сайтът ви има ли мобилна версия? Ако е така, няма за какво да се притеснявате. Ако не сте внедрили мобилна стратегия в онлайн присъствието си обаче, сега е решаващият момент да го сторите с плановете на МЕНТОР STUDIO.

Промяната на Google този април изглежда най-голямата акция за изменение на алгоритъма на търсачката съобразена с мобилния интернет досега, а може би ще е едва първата по рода си. Ако нямате мобилна версия на сайта си, е време да направите такава, защото може значително да изпаднете надолу в резултатите от търсенето на името ви в интернет.

Разгледайте нашите предложения за Изработка и поддръжка на сайт

По материал на news.ibox.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *