Sahifa fully responsive WordPress News, Magazine, Newspaper, and blog ThemeForest one of the most versatile website themes in the world.

Google готви „апокалипсис“ за сайтовете без мобилна версия

Google готви „апокалипсис“ за сайтовете без мобилна версия

google-mobile-tools_mentorbgВ продължение на години употребата на интернет чрез мобилните устройства – смартфоните и таблетите, е фактор в съставянето на алгоритъма на Google, който определя резултатите от търсенето в нея.

Сайтовете се оптимизират по подходящ начин, така че да се класират възможно по-нагоре в търсенето в Google чрез мобилните устройства. По-оптимизираните сайтове получават по-висока оценка и се индексират от Google по-нагоре от останалите

– конкурентите им, които не са оптимизирани за търсене чрез мобилните устройства. Който се е съобразил с мобилната мрежа, е класиран от Google по-нагоре дори при търсене от настолен компютър, пише сп. „Мениджър“.

Досега мобилната употреба беше фактор в алгоритъма на световната онлайн търсачка, който беше както с ограничена важност, така и неясен. Не беше открито кои фактори са считани от Google за решаващи, за да се появяват сайтовете отгоре в търсенето й и да имат повече кликвания или пък колко сайтове и кои точно са засегнати. Заради това, много фирми отлагаха или избягваха оптимизирането на сайтовете им за мобилните устройства и оцеляха и без него, с което дори се хвалят.

Но от 21 април 2015 г.  има голяма промяна в Google. Компанията ще промени алгоритъма на търсене, така че да е съобразен с мобилната употреба на интернет. Според скорошна публикация в блога й, инженерите на технологочния гигант въвеждат революция, с  която определяща вече е пригодността на сайтовете за ползване от мобилните телефони и таблетите. Хората търсят от телефона и таблета и това е от значение. От 21 април този нов алгоритъм е стартиран по света, засягайки мобилното търсене на всички езици и във всички точки на планетата.

Защо това е важно? Наричат го на английски език mobilegeddon – дума, която предвещава „мобилен Армагедон“.

Истина е, че много от обновленията на Google досега бяха всъщност само освежаване на данни и изменения, които имат малко влияние върху подредбата при търсене (search rankings). Зайнеб Айт Бахаджи – член на екипа на Google Webmaster Trends, обаче беше цитирана да казва на конференцията SMX в Мюнхен, че новият, съобразен с мобилното алгоритъм (mobile-friendly), ще има по-голямо въздействие върху резултатите след въвеждането му дори от Panda или Penguin – две от най-големите и влиятелни промени на алгоритъма на търсене на Google въобще.

Засега не е ясно колко големи ще са всъщност тези изменения и може би SEO практиците ще разберат и споделят наблюденията си в края на този месец. Но се знае как точно Google преценява доколко е подходящ за мобилното един уебсайт (mobile-friendliness). Може би ще бъдат добавени нови решаващи фактори. Според коментарите на Бахаджи има резон да предполагаме, че повечето неоптимизирани за мобилното сайотве в мрежата може да паднат много надолу в резултатите от търсене.

Някои изследователски компании твърдят, че над 60% от търсенето в Google става през мобилните устройства и в този смисъл има логика компанията да се съобрази с това, предлагайки на потребителите най-добрата възможна услуга. Освен новата промяна на алгоритъма, Google ще пусне и изменения в пейдж ранка на базата на информация от индексирани приложения или вписващи се потребители. Това може да има влияние върху начина, по който резултатите от търсенето, са показвани, както и върху типа резултати, които се показват. Традиционните резултати показват предимно сайтове, но в бъдеще те може да се фокусират върху приложения и други мобилни инструменти.

Каквото и да се случи е ясно, че компаниите, които работят за мобилните потребители на сайтовете им, ще спечелят голяма видимост в Google.

Как да се подготвите?

Сайтът ви има ли мобилна версия? Ако е така, няма за какво да се притеснявате. Ако не сте внедрили мобилна стратегия в онлайн присъствието си обаче, сега е решаващият момент да го сторите с плановете на фирма МЕНТОР България.

Промяната на Google този април изглежда най-голямата акция за изменение на алгоритъма на търсачката съобразена с мобилния интернет досега, а може би ще е едва първата по рода си. Ако нямате мобилна версия на сайта си, е време да направите такава, защото може значително да изпаднете надолу в резултатите от търсенето на името ви в интернет.

По материал на news.ibox.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *